Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Άντε και με τους System...


Τα καλοκαιρινά βράδια στην Αθήνα είναι όμορφα για τρία πράγματα. Για τις βραδιές που έχει μπάλα στην τηλεόραση, για τα αράγματα στην άδεια πόλη και φυσικά για τις συναυλίες. Σπάνια οι καλοκαιρινές συναυλίες με αφήνουν απογοητευμένο. Ειδικά αυτές που γίνονται Αύγουστο έχουν μια πολύ όμορφη αίσθηση λόγω της νεκρικής σιγής που επικρατεί στην Αθήνα. Φέτος λοιπόν, δύο μέρες μετά τον δεκαπενταύγουστο, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, μας έκανε την τιμή μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των '00s, o Serj Tankian.

Πρώτη φορά άκουσα System of a down το 1999 όταν και αγόρασα το ομώνυμο άλμπουμ τους. Τρία χρόνια αργότερα όμως, με το Τοxicity μου χάρισαν έναν από τους δίσκους που θεωρώ "ιερούς" (χμ.. ίσως το επόμενο θέμα να έχει να κάνει με αυτούς τους δίσκους). Όταν έγινε γνωστό ότι ο Tankian θα έρθει στην Ελλάδα, αυτό που με έφτιαξε πιο πολύ δεν ήταν ότι θα ακούσω τα τραγούδια της solo καριέρας του αλλά ότι θα ακούσω live τον τραγουδιστή των System of a down.

Ο Τankian σαν solo καλλιτέχνης ομολογουμένως έχει γράψει κάποιες κομματάρες και έχει καταφέρει να κάνει την μουσική του να ξεφεύγει από τα στενά όρια των μουσικών ειδών, κάτι που για έναν καλλιτέχνη είναι τιμητικό. Πιστεύω όμως ότι κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μείνει στις συνειδήσεις του κόσμου σαν ο "καλλιτέχνης Serj Tankian" και όχι σαν ο "Serj Tankian, ο τραγουδιστής των System of a down". Νομίζω πως δεν θα τα καταφέρει ποτέ.

Στο Terra Vibe ήταν πάρα πολύ καλός. Χαλαρός αλλά όχι αδιάφορος και κεφάτος αλλά όχι δήθεν, ανατριχιαστικός σε σημεία και με πολύ ενέργεια σε κάποια άλλα, στα κομμάτια ωστόσο που είναι καθαρά "system-ικά", όπως για παράδειγμα το "The Unthinking Majority", νομίζω πως όλοι "ψάχναμε" να βρουμε πάνω στην σκηνή τον Malakian και τους υπόλοιπους System. Το κουλό όμως είναι ότι παίζει να τους έψαχνε ακόμα και ο ίδιος ο Tankian...

Ζωντανά η φωνή του είναι το κάτι άλλο, οι studio εκτελέσεις των κομματιών του δεν πιάνουν μία μπροστά στις live ενώ όταν τραγούδησε στα αρμένικα ένα τραγούδι για την σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, η φωνή του άγγιξε άλλα επίπεδα και οι ανατριχίλες στο Terra Vibe επίσης. Τα καινούρια κομμάτια του θυμήζουν πολύ System of a down με εξαίρεση ίσως το "Βorders are", το οποίο όμως είναι μεγάλη κομματάρα. Κάτι μου λέει πως ο νέος του δίσκος θα είναι πραγματικά πολύ καλός.

Σε γενικές γραμμές ο Tankian μας χάρισε μια πολύ όμορφη συναυλιακή βραδιά ενώ άφησε και το πολιτικό του στίγμα με δυο "ομιλίες" του. "Σε όλο τον πλανήτη λένε πως έχουν δημοκρατία. Αλλά κανείς δεν λέει τι ακριβώς είναι η δημοκρατία. Δημοκρατία είναι το δίκιο των λαών. Σε αυτό το οικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία" είπε (στα αγγλικά βέβαια) σε κάποια φάση ενώ λίγο αργότερα, πριν παίξει το "Borders are" φώναξε: "Ο ουρανός αναγνωρίζει τα σύνορα; Τα πουλιά αναγνωρίζουν τα σύνορα; Τα μικρά ζώα αναγνωρίζουν τα σύνορα; Τότε γιατί στο διάολο υπάρχουν σύνορα;". Ωραία ήταν αλλά, κύριε Τankian, τωρα που μας ανοίξατε την όρεξη, θέλουμε να δούμε System of a down το συντομότερο...

Setlist:
Beethoven's Cunt
Lie Lie Lie
Sky Is Over
Saving Us
Baby
Left Of Center
The Unthinking Majority
Praise The Lord And Pass The Ammunition
Blue
Elect The Dead
Yes, It's Genocide
Deserving!
Honking Antelope
Electron
Money
Borders Are...
Feed Us
Empty Walls
-----------------------------
Charades

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου